bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i sycąca zupka. Podajemy ją z dowolnym pieczywem. Można ją zrobić bardziej pikantną albo mniej, zależy kto jaką lubi.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

Zupa

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę zalewamy przegotowaną wodą, tak aby była całkowicie przykryta, odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, osączamy na sitku, po czym zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozcieramy z solą. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko przysmażamy i dajemy do garnka z fasolą. Na tej samej patelni smażymy kiełbasę i boczek, dajemy do garnka. wrzucamy liść laurowy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i chili, majerankiem.

Gotujemy jeszcze pół godziny, pod koniec dodajemy przecier pomidorowy.

Na sam koniec dajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody, zagotowujemy i zdejmujemy zupę z ognia.