Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku
Fasolę zalewamy przegotowaną wodą, tak aby była całkowicie przykryta, odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, osączamy na sitku, po czym zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozcieramy z solą. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko przysmażamy i dajemy do garnka z fasolą. Na tej samej patelni smażymy kiełbasę i boczek, dajemy do garnka. wrzucamy liść laurowy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i chili, majerankiem.
Gotujemy jeszcze pół godziny, pod koniec dodajemy przecier pomidorowy.
Na sam koniec dajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody, zagotowujemy i zdejmujemy zupę z ognia.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozcieramy z solą. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko przysmażamy i dajemy do garnka z fasolą. Na tej samej patelni smażymy kiełbasę i boczek, dajemy do garnka. wrzucamy liść laurowy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i chili, majerankiem.
Gotujemy jeszcze pół godziny, pod koniec dodajemy przecier pomidorowy.
Na sam koniec dajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody, zagotowujemy i zdejmujemy zupę z ognia.