Sposób przygotowania:
Na szybko fasola z szybkowara
Fasolę Jaś moczyć całą noc w zimnej wodzie. Wodę z moczenia wylać. Do szybkowara wsypać fasolę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, sodę oczyszczoną (dzięki sodzie można zjeść przy problemie z dną moczanową). Wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, w szybkowarze wystudzić fasolę.
W garnku na oleju zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę bez flaka, cebulę, ząbki czosnku, kostkę rosołową, paprykę słodką.
Do garnka wlać z wywarem fasolę z szybkowara, gotować z 10 minut na średnim ogniu, wsypać na koniec majeranek, paprykę ostrą, krótko gotować i zdjąć z ognia. Do smaku dodać soli, pieprz mielony.
W garnku na oleju zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę bez flaka, cebulę, ząbki czosnku, kostkę rosołową, paprykę słodką.
Do garnka wlać z wywarem fasolę z szybkowara, gotować z 10 minut na średnim ogniu, wsypać na koniec majeranek, paprykę ostrą, krótko gotować i zdjąć z ognia. Do smaku dodać soli, pieprz mielony.