ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Na szybko fasola z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasola z szybkowara jest bardzo szybko ugotowana i jako baza doskonała np. do zupy, po bretońsku czy inne potrawy z fasolą.

Na szybko fasola z szybkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Na szybko fasola z szybkowara

 

 

  • kiełbasa śląska 5 sztuk,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • olej rzepakowy 12 łyżek,
  • papryka słodka 1 łyżka

 

  • majeranek 4 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Na szybko fasola z szybkowara
Fasolę Jaś moczyć całą noc w zimnej wodzie. Wodę z moczenia wylać. Do szybkowara wsypać fasolę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, sodę oczyszczoną (dzięki sodzie można zjeść przy problemie z dną moczanową). Wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, w szybkowarze wystudzić fasolę.

W garnku na oleju zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę bez flaka, cebulę, ząbki czosnku, kostkę rosołową, paprykę słodką.

Do garnka wlać z wywarem fasolę z szybkowara, gotować z 10 minut na średnim ogniu, wsypać na koniec majeranek, paprykę ostrą, krótko gotować i zdjąć z ognia. Do smaku dodać soli, pieprz mielony.
Na szybko fasola z szybkowara
W szybkowarze jest szybko gotowa i bardziej aromatyczna.
Na szybko fasola z szybkowara
Kiełbasę do takich dań zawsze obieram z flaka.
Na szybko fasola z szybkowara
Majeranek dodaję zawsze na koniec, jest mocniej aromatyczny.