Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Fasolka po bretońsku na wędzonce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i bardzo pożywna fasolka po bretońsku, ugotowana na wędzonych żeberkach, z dodatkiem borowików.

Fasolka po bretońsku na wędzonce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku na wędzonce

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku na wędzonce
Wypłukaną fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc.

Do namoczonej fasoli dodajemy pokrojone na kawałki żeberka i dolewamy trochę wody, by mięso było zakryte. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz borowiki i gotujemy przez godzinę, Pod koniec dodajemy sól.

Wyjmujemy mięso z garnka i dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, drobno posiekane papryczki tabasco oraz przyprawy. Gotujemy 20 minut.

Oczyszczamy żeberka z kości, kroimy je na kawałki i wrzucamy do garnka.

Na patelni podsmażamy boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i drobno posiekany czosnek. Smażymy, aż kiełbasa się zarumieni. Dodajemy kiełbasę i boczek do fasoli, a na tłuszczu, który pozostał, robimy zasmażkę z mąki. Dodajemy ją do fasoli i gotujemy jeszcze 10 minut.

Przyprawiamy fasolkę pieprzem.
Fasolka po bretońsku na wędzonce
Wypłukaną fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc.
Fasolka po bretońsku na wędzonce
Do namoczonej fasoli dodajemy pokrojone na kawałki żeberka i dolewamy trochę wody, by mięso było zakryte.
Fasolka po bretońsku na wędzonce
Gotujemy wywar przez godzinę. Pod koniec solimy.
Fasolka po bretońsku na wędzonce
Wyjmujemy mięso z garnka i dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, drobno posiekane papryczki tabasco oraz przyprawy.