Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku na wędzonce
Wypłukaną fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc.
Do namoczonej fasoli dodajemy pokrojone na kawałki żeberka i dolewamy trochę wody, by mięso było zakryte. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz borowiki i gotujemy przez godzinę, Pod koniec dodajemy sól.
Wyjmujemy mięso z garnka i dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, drobno posiekane papryczki tabasco oraz przyprawy. Gotujemy 20 minut.
Oczyszczamy żeberka z kości, kroimy je na kawałki i wrzucamy do garnka.
Na patelni podsmażamy boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i drobno posiekany czosnek. Smażymy, aż kiełbasa się zarumieni. Dodajemy kiełbasę i boczek do fasoli, a na tłuszczu, który pozostał, robimy zasmażkę z mąki. Dodajemy ją do fasoli i gotujemy jeszcze 10 minut.
Przyprawiamy fasolkę pieprzem.
Do namoczonej fasoli dodajemy pokrojone na kawałki żeberka i dolewamy trochę wody, by mięso było zakryte. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz borowiki i gotujemy przez godzinę, Pod koniec dodajemy sól.
Wyjmujemy mięso z garnka i dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, drobno posiekane papryczki tabasco oraz przyprawy. Gotujemy 20 minut.
Oczyszczamy żeberka z kości, kroimy je na kawałki i wrzucamy do garnka.
Na patelni podsmażamy boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i drobno posiekany czosnek. Smażymy, aż kiełbasa się zarumieni. Dodajemy kiełbasę i boczek do fasoli, a na tłuszczu, który pozostał, robimy zasmażkę z mąki. Dodajemy ją do fasoli i gotujemy jeszcze 10 minut.
Przyprawiamy fasolkę pieprzem.
Czekoladka 2