Sposób przygotowania:
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku.
2. Ścieramy cebulę na tarce o drobnych oczkach.
3. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę i sól oraz pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
4. Smażymy placki na głębokim oleju.
5. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, dodaje my oliwę z oliwek, sol, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i odstawiamy na 20-30 min.
6. Myjemy pieczarki i kroimy w cieniutkie plasterki. Smażymy na patelni i dodajemy pokrojoną cebulę. Wszystko przesmażamy do miękkości.
7. Smażymy pokrojonego kurczaka na oleju w garczku, następnie zalewamy gorącym bulionem.
8. Dodajemy do garczka pokrojoną paprykę, pieczarki oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
9. Dodajmy ostrą, słodką paprykę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
10. Ewentualnie dodajemy sól i pieprz.
11. Przekładamy placki na talerz i polewamy gulaszem, możemy dodać śmietanę i natkę pietruszki.
2. Ścieramy cebulę na tarce o drobnych oczkach.
3. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę i sól oraz pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
4. Smażymy placki na głębokim oleju.
5. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, dodaje my oliwę z oliwek, sol, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i odstawiamy na 20-30 min.
6. Myjemy pieczarki i kroimy w cieniutkie plasterki. Smażymy na patelni i dodajemy pokrojoną cebulę. Wszystko przesmażamy do miękkości.
7. Smażymy pokrojonego kurczaka na oleju w garczku, następnie zalewamy gorącym bulionem.
8. Dodajemy do garczka pokrojoną paprykę, pieczarki oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
9. Dodajmy ostrą, słodką paprykę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
10. Ewentualnie dodajemy sól i pieprz.
11. Przekładamy placki na talerz i polewamy gulaszem, możemy dodać śmietanę i natkę pietruszki.
danielek
edyta337
Polecam :)