Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka podajemy z chlebem.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 80 dag fasola sucha
  • 50 dag kiełbasa zwyczajna10 dag smalec
  • 5 dag olej
  • 15 dag cebula
  • 10 dag koncentrat pomidorowy
  • 10 dag ma
  • papryka, sól,
  • pieczywo

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Poprzedniego dnia fasolę opłukać i namoczyć w letniej wodzie. Fasolę ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła . Kiełbasę umyć, pokroić w kostkę i obsmażyć na części tłuszczu wraz z obraną, opłukaną i pokrojoną cebulą.
Z reszty tłuszczu i mąki przygotować jasno-złotą zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy, olej, paprykę i wymieszać.
Do fasoli dodać kiełbasę i zasmażkę z pomidorami, wymieszać i zagotować.