Sposób przygotowania:
Zupa - krem z cukiniiETAP 1:
Mięso opłukujemy i osuszamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l) i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy i obieramy włoszczyznę, a cebulę kroimy na pół i opalamy.
Gdy na wywarze zbiorą się szumowiny, zdejmujemy je, zmniejszamy ogień i wrzucamy włoszczyznę, opaloną cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz sól. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę.
Bulion przecedzamy przez sito.
.
ETAP 2:
W czasie gotowania bulionu przygotowujemy cukinie, cebulę i ziemniaki. Cukinie i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę. Dodajemy cukinię i ziemniaki smażymy do miękkości.
Cukinię z ziemniakami i cebulą łączymy z bulionem, dodajemy także marchewki, korzenie pietruszki, selera i pora z bulionu. Dodajemy mascarpone i ostrą paprykę mieloną. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25 min.
ETAP 4:
Zupę blendujemy na krem i doprawiamy do smaku.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.