Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa - krem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa - krem z cukinii z dodatkiem mascarpone, dzięki czemu jest zdecydowanie bardziej sycąca.

Zupa - krem z cukinii

Składniki:

Zupa - krem z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z cukinii

ETAP 1:

Zupa - krem z cukinii
Gotujemy bulion na kurczaku lub indyku i warzywach

Mięso opłukujemy i osuszamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l) i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy i obieramy włoszczyznę, a cebulę kroimy na pół i opalamy.

Gdy na wywarze zbiorą się szumowiny, zdejmujemy je, zmniejszamy ogień i wrzucamy włoszczyznę, opaloną cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz sól. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę.
Bulion przecedzamy przez sito.
.

ETAP 2:

Zupa - krem z cukinii

W czasie gotowania bulionu przygotowujemy cukinie, cebulę i ziemniaki. Cukinie i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Zupa - krem z cukinii
Cukinię i ziemniaki smażymy do miękkości na maśle.

Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę. Dodajemy cukinię i ziemniaki smażymy do miękkości.

Cukinię z ziemniakami i cebulą łączymy z bulionem, dodajemy także marchewki, korzenie pietruszki, selera i pora z bulionu. Dodajemy mascarpone i ostrą paprykę mieloną. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25 min.

ETAP 4:

Zupa - krem z cukinii
Zupę blendujemy na krem i doprawiamy do smaku.

Zupę blendujemy na krem i doprawiamy do smaku.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.