martynkkaa

martynkkaa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna Fasolka po bretońsku Szybka i bardzo smaczna

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • Groch Jasiek - 1kg
  • Warzywa: marchewka, cebula, czosnek, pietruszka, seler
  • Koncentrat pomidorowy- ok 2 łyżki
  • Boczek wędzony- ok 30 dag
  • Kiełbasa zwyczajna - ok 30 dag
  • Przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, papryka czerwona, majeranek
  • Dodatkowo: Zupa ogonowa Winiary, Kostka rosołowa oraz kostka "na wędzonym boczku" Knorr
  • 2 łyżki mąki + 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
1.Groch namoczyć ok 12 godzin, a następnie ugotować w wodzie użytej do namaczania z dodatkiem mniej więcej dwóch średniej wielkości marchewek, małego kawałka selera, pietruszki, cebuli, czosnku oraz kostki rosołowej i kostki " na wędzonym boczku".
Całość gotować mniej więcej godzinę.
2. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę wraz z boczkiem( mniej więcej 10 minut na średnim ogniu), a następnie wlać całą zawartość patelni do Naszej fasolki.
3. Dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, oraz wymieszaną ze szklanką zimnej wody zupę ogonową( można dodatkowo dodać 2 łyżki " Węgierskiej zupy gulaszowej" dla smaku).
4. Na 2 łyżkach oleju zasmażyć mąkę i wlać wszystko do garnka z fasolką.
5. Doprawić do smaku majerankiem, pieprzem oraz czerwoną papryką.