blackbetty

blackbetty

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Fasolka po bretońsku (prosty przepis)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybki i prosty sposób na tradycyjną fasolkę po bretońsku.

Fasolka po bretońsku (prosty przepis)

Składniki:

Fasolka po bretońsku (prosty przepis)

 

  • 80dag fasoli jaś (ja mieszam malutki jaś i średni)
  • 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej dobrej!!
  • koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • marchewka
  • kostka rosołowa
  • sól
  • maggi
  • papryka słodka mielona
  • maka i tłuszcz do zasmażki

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku (prosty przepis)
Fasolę moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie. Przed gotowaniem dolewamy wody do fasoli kroimy cebulę w piórka wrzucamy 1-2 kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu, po zagotowaniu ścieramy marchewkę na tarce jarzynowej. Aby fasola szybciej zmiękła od czasu do czasu dolewamy zimnej wody do gotującej sie fasoli.
W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy fasola jest już prawie gotowa, wrzucamy kiełbasę dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu i jeszcze chwile gotujemy, przyprawiamy a na koniec zaciągamy zasmażką i gotujemy jeszcze około 5 minut. I fasolka po bretońsku gotowa.