Sposób przygotowania:
Fasolka po egipsku
Fasolę przebieram, płuczę, zalewam zimną wodą, doprowadzam do zagotowania i pozostawiam na 2 godziny. Następnie gotuję fasolkę w tej samej wodzie.
Paprykę oczyszczam z nasion, płuczę i kroję w cienkie paseczki, dodaję do fasoli w połowie gotowania.
Cebulę obieram, płuczę, kroję w małą kostkę, smażę nie rumieniąc (do tzw. zeszklenia). Dodaję zeszkloną cebulkę do fasoli razem z przyprawami, odparowuję pozostałą wodę.
Od razu podaję na gorąco z kromką chleba.
Zamiast suchej fasoli można użyć gotowej fasoli z puszki, nie gotujemy jej już, dodajemy pod koniec.
Paprykę oczyszczam z nasion, płuczę i kroję w cienkie paseczki, dodaję do fasoli w połowie gotowania.
Cebulę obieram, płuczę, kroję w małą kostkę, smażę nie rumieniąc (do tzw. zeszklenia). Dodaję zeszkloną cebulkę do fasoli razem z przyprawami, odparowuję pozostałą wodę.
Od razu podaję na gorąco z kromką chleba.
Zamiast suchej fasoli można użyć gotowej fasoli z puszki, nie gotujemy jej już, dodajemy pod koniec.