Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Fasolka pod kocykiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fasolka z odrobiną wędliny i żółtym serem jest bardziej treściwa.

Fasolka pod kocykiem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka pod kocykiem.

 

  • 0,5 kg ugotowanej fasoli
  • 4 plastry żółtego sera
  • 20 dkg kiełbasy
  • łyżeczka delikatu czerwonego
  • keczup

Sposób przygotowania:

Fasolka pod kocykiem.
Ugotowaną w solonym wrzątku fasolę lekko studzimy i układamy prostokąty wielkości plastrów sera. Kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na fasolce. Można pokryć całą powierzchnię fasolki, albo tylko delikatnie kilka plasterków. Całość posypujemy delikatem i przykrywamy plastrem sera. Wkładamy do gorącego (180 stopni) piekarnika i zapiekamy około 10 minut. Podajemy z keczupem lub innym pikantnym sosem.
Fasolka pod kocykiem.
Fasolkę obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Fasolka pod kocykiem.
Układamy prostokąt lub kwadrat wielkości plastra sera.
Fasolka pod kocykiem.
Ilość wędliny zależy od indywidualnych smaków biesiadników.
Fasolka pod kocykiem.
Tak przygotowaną fasolkę zapiekamy w gorącym piekarniku.