BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Fasolka w moim wydaniu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczną fasolkę. Fasolka tak przygotowana jest posiłkiem bardzo sytym i jednogarnkowym daniem.

Fasolka w moim wydaniu Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Fasolka w moim wydaniu

 

  • fasola biała średnia 500 g,
  • kiełbasa toruńska 500 g,
  • karkówka około 500 g,
  • majeranek 2 łyżki,
  • sól do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • ziele angielskie całe 3 ziarenka,
  • liście laurowe 2 szt,
  • pieprz czarny mielony szczypta,
  • cukier szczypta,
  • masło klarowne do podsmażania
  • cebula 1 - 2 szt,
  • czosnek 2 - 3 ząbki,
  • koncentrat pomidorowy 200 g,
  • zasmażka;
  • mąka 2 łyżki,
  • masło według uznania,

Sposób przygotowania:

Fasolka w moim wydaniu
Fasolę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie,( musi być przykryta wodą).

Po namoczeniu wodę wylewamy, a fasolę zalewamy świeżą wodą a następnie gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. 

Kiełbasę kroimy i lekko podsmażamy na rozgrzanym maśle klarownym.

Podsmażaną kiełbasę dodajemy do gotującej fasolki. 

Na tym samym tłuszczu podsmażamy opłukaną, osuszoną i pokrojoną w kostkę karkówkę wraz z obraną pokrojoną cebulą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Karkówkę doprawiamy przyprawami i smażymy do miękkości podlewając od czasu do czasu gorącą wodą. 

Usmażoną karkówkę również dodajemy do fasoli. 

Gotujemy tak długo by fasola była miękka.

Pod koniec gotowania dodajemy do smaku przyprawę uniwersalną, niewielką ilość majeranku, cukru, pieprzu. paprykę ostrą mieloną. 

Całość zagęszczamy koncentratem pomidorowym oraz lekką zasmażką z mąki i masłą. 

Na rozgrzanym maśle podrumieniamy mąkę, a następnie dodajemy ją do gotującej zupy ciągle mieszając.

Całość chwilę jeszcze gotujemy.

Gorącą fasolkę rozlewamy na talerze i podajemy z pieczywem.
Fasolka w moim wydaniu
Białą fasolek zalewamy wodą i moczymy kilka godzin
Fasolka w moim wydaniu
Obraną cebule i przygotowane mięso kroimy w kostkę a kiełbasę w paseczki
Fasolka w moim wydaniu
Pokrojoną cebule podsmażamy na rozgrzanym maśle klarownym
Fasolka w moim wydaniu
Dodajemy pokrojone mięso, doprawiamy przyprawami i smażymy do miękkości mięsa
Fasolka w moim wydaniu
Podsmażone mięso z cebulką dodajemy do gotującej fasoli
Fasolka w moim wydaniu
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i lekką zasmażkę
Fasolka w moim wydaniu
Gotową , smaczną fasolkę rozlewamy na talerze

Tagi:

fasola danie