Sposób przygotowania:
Fasolka w moim wydaniu
Fasolę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie,( musi być przykryta wodą).
Po namoczeniu wodę wylewamy, a fasolę zalewamy świeżą wodą a następnie gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liśćmi laurowymi.
Kiełbasę kroimy i lekko podsmażamy na rozgrzanym maśle klarownym.
Podsmażaną kiełbasę dodajemy do gotującej fasolki.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy opłukaną, osuszoną i pokrojoną w kostkę karkówkę wraz z obraną pokrojoną cebulą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Karkówkę doprawiamy przyprawami i smażymy do miękkości podlewając od czasu do czasu gorącą wodą.
Usmażoną karkówkę również dodajemy do fasoli.
Gotujemy tak długo by fasola była miękka.
Pod koniec gotowania dodajemy do smaku przyprawę uniwersalną, niewielką ilość majeranku, cukru, pieprzu. paprykę ostrą mieloną.
Całość zagęszczamy koncentratem pomidorowym oraz lekką zasmażką z mąki i masłą.
Na rozgrzanym maśle podrumieniamy mąkę, a następnie dodajemy ją do gotującej zupy ciągle mieszając.
Całość chwilę jeszcze gotujemy.
Gorącą fasolkę rozlewamy na talerze i podajemy z pieczywem.
Po namoczeniu wodę wylewamy, a fasolę zalewamy świeżą wodą a następnie gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liśćmi laurowymi.
Kiełbasę kroimy i lekko podsmażamy na rozgrzanym maśle klarownym.
Podsmażaną kiełbasę dodajemy do gotującej fasolki.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy opłukaną, osuszoną i pokrojoną w kostkę karkówkę wraz z obraną pokrojoną cebulą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Karkówkę doprawiamy przyprawami i smażymy do miękkości podlewając od czasu do czasu gorącą wodą.
Usmażoną karkówkę również dodajemy do fasoli.
Gotujemy tak długo by fasola była miękka.
Pod koniec gotowania dodajemy do smaku przyprawę uniwersalną, niewielką ilość majeranku, cukru, pieprzu. paprykę ostrą mieloną.
Całość zagęszczamy koncentratem pomidorowym oraz lekką zasmażką z mąki i masłą.
Na rozgrzanym maśle podrumieniamy mąkę, a następnie dodajemy ją do gotującej zupy ciągle mieszając.
Całość chwilę jeszcze gotujemy.
Gorącą fasolkę rozlewamy na talerze i podajemy z pieczywem.
gusia1000