mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Fasolka z lutenicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jesienno zimowe danie na rozgrzanie z lutenicą domową

Fasolka z lutenicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolka z lutenicą

 

 

  • 2 piersi z kurczaka

 

 

  • 1 litrowy słoik lutenica domowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka z lutenicą
Fasolę dzień wcześniej moczę przez 24 godziny. Do dużego garnka wlewam 2 litry zimnej wody, wsypuje fasolę, dodaję boczek i gotuję około godzinę do miękkości; . Pod koniec dodaję pierś z kurczaka i gotuję około 30 minut. Boczek i pierś z kurczaka wyjmuje i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję lutenicę i chwilę podgrzewam. Nie solę ponieważ boczek jest słony a lutenica już doprawiona. Oczywiście każdy może sobie doprawić jeszcze jak lubi. Podaję z bazylią listkami.
Fasolka z lutenicą
Fasola na moczona na dobę w misce przed gotowaniem
Fasolka z lutenicą
Fasola ugotowana na patelni z boczkiem wędzonym