BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Zupa fasolowa z przecierem pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zupa fasolowa zbliżona smakiem do fasolki po bretońsku,smaczna i pożywna ale też bardzo syta.

Zupa fasolowa z przecierem pomidorowym

Składniki:

Zupa fasolowa z przecierem pomidorowym

 

  • Fasola Jaś 300 g,
  • bulion około 2 litrów,
  • cebula 1 szt,
  • przecier pomidorowy słoiczek,
  • kiełbasa 300 g,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa do fasoli 1 łyżeczka,
  • czosnek 2 ząbki,
  • mąka 2 łyżki,
  • masło 3 łyżki,
  • śmietana 1/2 kubka

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z przecierem pomidorowym
Fasolkę na noc zamoczyć w wodzie.

Następnego dnia fasolkę wyjąć, włożyć do gotującego się wywaru mięsnego, gotować do miękkości.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła  zeszklić posiekaną cebulę, czosnek, dodając koncentrat pomidorowy i pokrojoną kiełbasę, wszystko przesmażyć, dodać do zupy.

Zupę zagęścić - mąkę dokładnie wymieszać z wodą, połączyć z zupą zagotować.

Doprawić do smaku pieprzem,solą , przyprawą do fasoli, wymieszać , chwile pogotować .

Gotową zupę można zabielić śmietaną.