Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa z wędliną
1. Fasolę oraz żeberka przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Marchew, pietruszkę oraz cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do zupy. Gotuj 15 minut.
2. Boczek pokrój w małą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Boczek razem z kiełbasą podsmaż na oliwie. Dodaj do zupy. Gotuj 30 minut.
3. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Dodaj do zupy. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
2. Boczek pokrój w małą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Boczek razem z kiełbasą podsmaż na oliwie. Dodaj do zupy. Gotuj 30 minut.
3. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Dodaj do zupy. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.