Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3140]

Zupa fasolowa na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa fasolowa ugotowana na wieprzowych żeberkach jest bardzo smaczna i sycąca. Najlepiej smakuje jesienną lub zimową porą.

Zupa fasolowa na żeberkach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa fasolowa na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa na żeberkach
Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą, dodać umyte żeberka, odrobinę soli, liście laurowe, angielskie ziele, gotować.

Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Po 30 minutach gotowania do fasoli wsypać pokrojone warzywa i gotować przez 10-15 minut.

Kiełbasę bez osłonki i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni razem z pokrojonym w krążki porem, posiekaną cebulą i czosnkiem.

Wędlinę z porem dodać do zupy, wsypać roztarty majeranek, gotować do miękkości warzyw i fasoli.

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, ostudzić, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą, zagotować.

Z żeberek usunąć kości, mięso podzielić na kawałki, włożyć z powrotem do zupy.

Doprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa fasolowa na żeberkach
Do fasoli włożyć umyte mięso, przyprawy, zalać wodą i gotować.
Zupa fasolowa na żeberkach
Następnie dodać obrane i pokrojone warzywa.
Zupa fasolowa na żeberkach
Wędlinę podsmażyć razem z porem, czosnkiem i cebulą.
Zupa fasolowa na żeberkach
Zawartość patelni połączyć z zupą, wsypać majeranek.
Zupa fasolowa na żeberkach
Wymieszać z zasmażką, zagotować, doprawić do smaku.