ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Zupa fasolowa z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą na obiad.

Zupa fasolowa z szybkowara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa fasolowa z szybkowara

 

  • fasola Jaś 50 dag,
  • cukier 4 łyżki,
  • ziele angielskie 5 sztuk,
  • liście laurowe 3 sztuki,
  • ziemaniaki 8 sztuk,
  • woda 3 litry,
  • włoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka,
  • przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie,
  • smalec 1/4 kostki,
  • boczek wędzony 20 dag,
  • kiełbasa śląska 4 sztuki,
  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • cząber 1 łyżeczka,
  • majeranek 2 łyżki,
  • ocet jabłkowy 2 łyżki,
  • przyprawa w płynie - do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z szybkowara
Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do napęcznienia, wodę wylać aby pozbyć się puryn, wlać świeżą wodę do szybkowara do zakrycia fasoli, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, cukier i gotować z 40 minut.

W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli.

Na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć do wywaru, do reszty wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, lekko złotą dodać do zupy, wsypać cząber, majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku.
Zupa fasolowa z szybkowara
Na smalcu podsmażyć pokrojony boczek z kiełbasa i cebulą.
Zupa fasolowa z szybkowara
Zasmażkę zrobić na lekko złoty kolor, nie przypalić, cały czas mieszać.