Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Fasolowe czekoladki.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Utarło się, że fasola tylko na słono, a jednak da się inaczej.

Fasolowe czekoladki.

Składniki:

Fasolowe czekoladki.

 

  • szklanka ugotowanej fasoli jaś
  • miodu – to moja porcja, ale jak ktoś woli bardziej słodkie można więcej (białkujące osoby stosują
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
  • odrobina ulubionego zapachu – ja dałam rumowy
  • odrobina wiórek kokosowych
  • lub sypkiego kakao do obtaczania, mogą być też migdały i bakalie

Sposób przygotowania:

Fasolowe czekoladki.
Fasolę płuczemy i zalewamy ciepłą wodę dzień wcześniej. To skróci nam czas gotowania. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Miękkie nasiona odcedzamy, studzimy a następnie miksujemy razem z kakao. W gorącej fasoli kakao się zaparzy i jego smak będzie bardziej intensywny. Teraz uwaga dotycząca mleka w proszku. W przepisie który miałam nie było go, ale sama fasola z dodatkami ma lekko szorstką konsystencję ( takie moje odczucie) a mleko w proszku ją łagodzi. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy kulki wielkości orzecha.Obtaczamy co tam nam smakuje i smacznego... To jest wersja dietetyczna, ale można ją wzbogacić bakaliami lub pokruszonymi ciastkami.