monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Faszerowane bułki imprezowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zazwyczaj takie danie robi się z grubej bagietki, ale jak na złość nie mogłam jej dostać. I zaczęłam improwizować i tak powstały takie bułeczki. Idealne na zbliżającego się Sylwestra i Karnawał, polecam:)

Faszerowane bułki imprezowe

Składniki:

Faszerowane bułki imprezowe

 

  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 60 g salami.
  • 150 g łagodnej szynki w kawałku
  • 3 jajka na twardo
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 bułek typu paluch

Sposób przygotowania:

Faszerowane bułki imprezowe

ETAP 1:

Faszerowane bułki imprezowe
drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju, dodać pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje.

ETAP 2:

Faszerowane bułki imprezowe
do pieczarek dodać salami i smażyć dalej

Dodać pokrojone w drobną kostkę salami. Po 3 minutach dodać startą na dużych oczkach szynkę. Smażyć 4 minuty, zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem.

Zmiksować w pojemniku blendera z ostrzami. Przełożyć do miski, dodać ketchup i sos. Wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.

ETAP 3:

Faszerowane bułki imprezowe
do wydrążonej bułki nałożyć farsz i lekko ubić

Z bułek odkroić jeden z końców. Ostrożnie wyjąć środek i nałożyć obficie farsz. Owinąć bułkę folią aluminiową i włożyć do lodówki na 3-4 godziny. Wyjąć i pokroić na plastry przed podaniem.

Smacznego!