WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Piernik z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik, który można przygotować na ostatnią chwilę. Miękki i puszysty, przełożony powidłami śliwkowymi.

Piernik z powidłami

Składniki:

Piernik z powidłami

 

  • 3 szkl mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 40 g przyprawy korzennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 słoik powideł
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami

Ciasto

Piernik z powidłami
Masło można lekko podgrzać z miodem i cukrem.

Masło ucieramy z cukrem i miodem. Dolewamy mleko i dodajemy jajka. Mieszamy, po czym wsypujemy mąkę, kakao, sodę i przyprawy. Mieszamy dokładnie.

Pieczenie

Piernik z powidłami
Ciasto pieczemy w 2 keksówkach lub dużej blaszce.

Ciasto wylewamy na dwie keksówki, lub jedną większą blachę i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Wystudzamy dokładnie.

Przekładanie

Piernik z powidłami
Ciasto przekładamy powidłami i polewamy czekoladą.

Ciasto kroimy na pół i przekładamy podgrzanymi powidłami. Jeśli piekliśmy na dużej blaszce, kroimy je wzdłuż i układamy jedną połową na drugiej. Lekko obciążamy.

Przed podaniem polewamy polewą czekoladową lub dowolnie dekorujemy.