Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Piernik z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ajerkoniak nie odłącznie kojarzy się z Wielkanocą, a piernik z Wigilią. Połączenie tych dwóch światów sprawiło, iż powstało całkiem smaczne ciasto.

Piernik z ajerkoniakiem

Składniki:

Piernik z ajerkoniakiem

na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g miodu
  • 100 g masła
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g cukru
  • 60 g przyprawy do piernika
  • 15 g skórki pomarańczowej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Piernik z ajerkoniakiem
Masło z miodem rozpuszczam. Jajka ubijam na puszystą masę z cukrem. Dodaje wystudzony miód z masłem. Miksuję. Dodaje ajerkoniak. Miksuje. Dodaje wszystkie suche składniki. Miksuję. Ciasto przelewam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Czekoladę rozpuszczam. Dekoruję wierzch ciasta. Ozdabiam skórką pomarańczową.