slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 742]

Krokiety z farszem bolońskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, domowe krokiety z farszem który przypomina słynny sos bolognese. Krokiety choć pracochłonne to zachwycają swoim smakiem. Polecam.

Krokiety z farszem bolońskim

Składniki:

Krokiety z farszem bolońskim

 

  • ciasto naleśnikowe: 2 szkl mleka
  • 1 szkl wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szkl mąki orkiszowej białej

 

  • farsz:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 400 g sosu słodko-kwaśnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich
  • oraz: 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • (patelnia o śred. 20 cm)

Sposób przygotowania:

Krokiety z farszem bolońskim
Naleśniki: Do miski wlewamy wodę, mleko, olej, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładkie ciasto i gotowe odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie na patelni smażymy krótko małe, cienkie naleśniki. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.

Farsz: cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem przez ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolewamy sos słodko-kwaśny i dodajemy przyprawy. Smażymy razem na małym ogniu przez kolejne 10 minut (aż płyn odparuje). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Chwilę razem smażymy i zdejmujemy patelnię z gazu, odstawiamy do przestygnięcia.

Na naleśnik nakładamy po 1 łyżce farszu i składamy krokiety( najpierw boki a potem zawijamy). Przesypujemy do miseczki bułkę tartą. W drugiej roztrzepujemy jajka. Panierujemy krokiety w jajku i bułce tartej. Smażymy i podajemy.