Sposób przygotowania:
Krokiety z farszem bolońskim
Naleśniki: Do miski wlewamy wodę, mleko, olej, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładkie ciasto i gotowe odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie na patelni smażymy krótko małe, cienkie naleśniki. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
Farsz: cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem przez ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolewamy sos słodko-kwaśny i dodajemy przyprawy. Smażymy razem na małym ogniu przez kolejne 10 minut (aż płyn odparuje). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Chwilę razem smażymy i zdejmujemy patelnię z gazu, odstawiamy do przestygnięcia.
Na naleśnik nakładamy po 1 łyżce farszu i składamy krokiety( najpierw boki a potem zawijamy). Przesypujemy do miseczki bułkę tartą. W drugiej roztrzepujemy jajka. Panierujemy krokiety w jajku i bułce tartej. Smażymy i podajemy.
Farsz: cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem przez ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dolewamy sos słodko-kwaśny i dodajemy przyprawy. Smażymy razem na małym ogniu przez kolejne 10 minut (aż płyn odparuje). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Chwilę razem smażymy i zdejmujemy patelnię z gazu, odstawiamy do przestygnięcia.
Na naleśnik nakładamy po 1 łyżce farszu i składamy krokiety( najpierw boki a potem zawijamy). Przesypujemy do miseczki bułkę tartą. W drugiej roztrzepujemy jajka. Panierujemy krokiety w jajku i bułce tartej. Smażymy i podajemy.