katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Faszerowane jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Jajka z farszem to fajne jedzonko na dwa kęsy. A możliwości przygotowania farszu jest bardzo dużo. Polecam.

Faszerowane jajka

Składniki:

Faszerowane jajka

 

  • filet z kurczaka gotowany albo duszony 1 szt
  • ogórek konserwowy ok 1/2 szt
  • marchew gotowana 1/4 szt
  • ser żółty starty ok 1 łyżka
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka z czubkiem
  • cebula albo por posiekany 1 łyżka
  • jajka 5 szt
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajka
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo(ok 10 min), obieramy i kroimy na połowy.

Z połówek wyjmujemy żółtka. Filet drobniutko kroimy. Drobno kroimy też ogórka i marchew (ja posiekałam jeszcze jedną połówkę jajka).

Przygotowane składniki farszu mieszamy i dość mocno doprawiamy do smaku. Wszystko łączymy majonezem.

Do farszu możemy dodać trochę rozdrobnionych żółtek. Przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek.