Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Faszerowane jajka i pieczone pieczarki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Faszerowane jajka - dwa rodzaje Pieczone pieczarki - na oleju

Faszerowane jajka i pieczone pieczarki

Składniki:

Faszerowane jajka i pieczone pieczarki

 

 

  • a) Szynką :
  • 10-15 dkg (szynki sopockiej lub gotowanej)
  • 5 gotowanych jajek
  • pieprz
  • sól
  • koperek lub natka pietruszki
  • 1 łyżka majonezu (Kielecki)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajka i pieczone pieczarki
Faszerowane jajka:
Ugotowane i obrane jajka kroimy na połówki.
Bierzemy 2 miseczki (na 2 farsze pieczarkowy i szynkowy chyba że ktoś robi jeden)
I dzielimy równo do miseczek żółtka jajek np:
5 gotowanych jajek przekrojonych na pół daje 10 połówek wiec na miseczkę przypada 5 połówek żółtka.

Przez maszynkę kręcimy szynkę lub ugotowane wcześniej pieczarki w zależności od farszu.
Dodajemy to do żółtek solimy pieprzymy dodajemy natkę pietruszki lub koperek i majonez.
Wszystko to mieszamy tak aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały.
Po czym na połówki jajek nakładamy farsz i zdobimy pietruszką lub koperkiem.
Podawać na półmisku na przykład z ogórkami konserwowymi bądź kiszonymi.

---------------------------------------------------------------------------------------

Pieczone Pieczarki:

Pieczarki myjemy , obieramy , po czym jeszcze raz myjemy.
Wybijamy jajko do miseczki lub talerza, mieszamy z pieprzem sola i papryka (zamiast soli można dać Vegete).
Pieczarki maczamy w jajku a potem w bułce tartej .

Rozgrzewamy patelnie z olejem.
Na początku wystarczy ja rozgrzać dostatecznie aby wrzucony kawałeczek bułki tartej po prostu się smażył zmieniamy ogień na mniejszy żeby pieczarki się usmażyły a nie tylko podpiekły
opiekamy z jednej strony na wolnym ogniu po czym przy przekręceniu dajemy czasu z ogniem i po prostu dopiekamy pieczarki z 2 strony na ładny brązowy kolor .

SMACZNEGO !