noculos

noculos

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

jajka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Koniec z nóżkami w galarecie, teraz pora na jajka w galarecie.

jajka w galarecie

Składniki:

jajka w galarecie

 

  • 6 jajek,
  • żelatyna,
  • 1 litr bulionu drobiowego z kostki,
  • kieliszek białego wina,
  • 12 plaserków szynki konserwowej,
  • czerwona papryka,
  • pół puszki kukurydzy
  • marchewka,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

jajka w galarecie
Jajka gotujemy na twardo, przekrawamy na pól, łyzeczka wyciągamy ze skorupek, wkładamy do salaterek (ja wkładam po dwie połówki do jednej). Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilosci wody. Bulion gotujemy z winem, doprawiamy. Łączymy z żelatyna. Do salaterek z jajkami wkładamy kukrydzę, cieniutkie plasterki szynki i marchewki, papryke pokrojona w kostke, posiekana natkę. Zalewamy galaretą.