zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2320]

Faszerowane kabaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo syte danie czyli kabaczek faszerowany dynią, kurczakiem, papryką, ryżem i co nam się tylko zamarzy.

Faszerowane kabaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane kabaczki

 

  • 1 duży kabaczek
  • FARSZ :
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 300 g dyni
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 saszetki ryżu jaśminowego ( po 100 g każda )
  • 1 duża cebula
  • 150 g żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • czerwona czubryca

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane kabaczki
Wszystkie składniki farszu pokroić w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju. Najpierw wrzucić pokrojony filet z kurczaka, chwilę smażyć a potem dodać pozostałe składniki. Smażyć na półmiękko, dodać przyprawy do smaku i jeszcze chwilkę smażyć. Potem zostawić do przestygnięcia. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, włożyć woreczki z ryżem i ugotować a potem odcedzić z wody, wysypać z woreczków i wystudzić. Następnie dodać do podsmażonych składników, dodać także starty żółty ser i wymieszać farsz. W miarę potrzeby doprawić. Kabaczka przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i wypełnić połówki kabaczka przygotowanym farszem. Ułożyć je w blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Podawać na gorąco.
Faszerowane kabaczki
Etap 1 podsmażyć składniki na farsz na patelni
Faszerowane kabaczki
Etap 2 potem dodac ryż i wymieszać farsz.
Faszerowane kabaczki
Etap 3 wydrążyć gniazda nasienne z kabaczka
Faszerowane kabaczki
Etap 4 kabaczki upiec i podawać na gorąco