js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

kabaczek faszerowany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

uwielbiam warzywa faszerowane!

kabaczek faszerowany

Składniki:

kabaczek faszerowany

 

  • 1 średni kabaczek
  • 1 cebula
  • 300 g mięsa mielonego (dowolnego)
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 0,5 - 1 łyżeczka ostrej pasty gulaszowej (lub odrobina ostrej papryki w proszku)
  • sól
  • pieprz kolorowy w młynku
  • ok. 150 g sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

kabaczek faszerowany
Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Włożyć do wrzątku i chwilę obgotować (aż lekko zmięknie). Odłożyć do osączenia.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso. Smażyć aż zmieni kolor, następnie dodać sos worcestershire, sól, pieprz, sos pomidorowy i pastę gulaszową. Dosmażyć, aż do połączenia smaków.
Połówki kabaczka wypełnić farszem, posypać startym serem, podlać odrobiną wody i zapiekać w 180 st. C przez ok. 30 minut.