Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Błyskawiczna w przygotowaniu młoda kapusta z dużą ilością koperku, z podsmażonym boczkiem. Prosta i pyszna.

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

 

  • kapusta młoda 1 główka
  • koperek 1 duży pęczek
  • boczek parzony 30 dkg
  • sól himalajska 1 płaska łyżka
  • pomidory w puszce 1/2 puszki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • woda 2-3 szklanki
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, a następnie ją szatkujemy. Wrzucamy kapustę do garnka, posypujemy solą himalajską i zostawiamy na 10 minut. Następnie wlewamy wodę i gotujemy przez 10 minut od momentu wrzenia.

Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy kilka minut.

Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na patelni. Następnie wrzucamy boczek do kapusty, a na tłuszcz, który się wytopił, wrzucamy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy do kapusty, gotujemy jeszcze 1-2 minuty.

Dodajemy posiekany koperek, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem
Wrzucamy kapustę do garnka, posypujemy solą himalajską i zostawiamy na 10 minut.
Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem
Następnie wlewamy wodę i gotujemy przez 10 minut od momentu wrzenia.
Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na patelni. Następnie wrzucamy boczek do kapusty, a na tłuszcz, który się wytopił, wrzucamy mąkę i przygotowujemy zasmażkę.
Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem
Dodajemy posiekany koperek, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem.