Sposób przygotowania:
Faszerowana kalarepkaETAP 1
Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w plasterki, przysmażamy i doprawiamy do smaku.
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso smażymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Do gotowego dodajemy pieczarki, kukurydzę, natkę pietruszki, koncentrat, ser oraz oregano.
Całość dokładnie mieszamy.
ETAP 2
Gotowy farsz odstawiamy na bok , a przystępujemy do przygotowania kalarepki.
Z kalarepek usuwamy boczne liście i korzenie.
Po myciu warzyw, ścinamy z nich górę i za pomocą łyżeczki wydrążamy środki.
ETAP 3
Tak przygotowane kalarepki napełniamy mięsnym farszem.
ETAP 4
Napełnione układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy je około 45 minut w 180°C. Przed końcem pieczenia wierzch dekorujemy serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, dekorujemy natką i podajemy.