iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Faszerowane papryki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Papryki są bardzo zdrowe i aromatyczne. Dlatego często staram się je wykorzystywać w kuchni. Smaczne są szczególnie pieczone.

Faszerowane papryki

Składniki:

Faszerowane papryki

 

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus,
  • 3 papryki czerwone,
  • kilka plastrów szynki,
  • 4 łyżki smażonego mrożonego szpinaku,
  • 10 średnich pieczarek,
  • kilka słupków sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka majonezu.

Sposób przygotowania:

Faszerowane papryki
Pieczarki i szynkę kroimy drobno, smażymy 10 min. na łyżeczce masła, kuskus zalewamy 3/4 szklanki wrzącej osolonej lekko wody, przykrywamy. Mieszamy kuskus, pieczarki z szynkę oraz szpinak, dodajemy majonez, pieprzymy i w razie potrzeby solimy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na dwie połowy, nakładamy porcję farszu do każdej papryki, na wierzchu kładziemy po dwa słupki sera, zapiekamy 30 min. w temp. 170 stopni.