Sposób przygotowania:
Faszerowane papryki wg Babcigramolki
Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek , natkę . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by papryki szczelnie zapełniały dno. Wlać wodę ( papryki mają być prawie zakryte ). Dodać kostkę bulionową i gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy . Zagęścić sos mąką . Wlać śmietankę . Jeśli trzeba to sos doprawić do smaku. Delikatnie umieścić papryki powrotem w sosie i ogrzać. Podawać w sosie same, z pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi .
msewka