BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Faszerowane pomidory

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smacznie nafaszerowane pomidory. Pomidory ślicznie prezentują się na stole podczas różnych okazji. Tak podane pomidory zachwycą gości, a farsz w pomidorach zadowoli niejedno podniebienie.

Faszerowane pomidory

Składniki:

Faszerowane pomidory

 

  • pomidory 4 szt,
  • marchewka 2 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • majonez 4 łyżki,
  • śmietana 3 łyżki,
  • orzechów około 1/4 szkl, (obranych i posiekanych),
  • sól,pieprz i cukier do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • liście sałaty do przybrania talerza,

Sposób przygotowania:

Faszerowane pomidory
Średniej wielkości pomidory dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie odciąć ostrym nożem wierzch pomidorów czyli kapelusik. Kapelusiki odłożyć na bok.

Z pomidorów łyżeczką wydrążyć ostrożnie miąższ, uważając aby nie uszkodzić pomidorów. Obraną marchewkę zetrzeć na średniej grubości tarce, dodać pokrojony drobniutko czosnek, posiekane orzechy włoskie, posiekaną natkę pietruszki.

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać miąższ z pomidorów doprawić cukrem, pieprzem oraz solą do smaku.

Dodać majonez połączony ze śmietaną ( gęstą), ponownie wymieszać.

Takim farszem napełniać wydrążone pomidory.

Na górę farszu ułożyć kapelusik czyli ścięte góry pomidorów.