Sposób przygotowania:
Faszerowane pomidory
Średniej wielkości pomidory dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie odciąć ostrym nożem wierzch pomidorów czyli kapelusik. Kapelusiki odłożyć na bok.
Z pomidorów łyżeczką wydrążyć ostrożnie miąższ, uważając aby nie uszkodzić pomidorów. Obraną marchewkę zetrzeć na średniej grubości tarce, dodać pokrojony drobniutko czosnek, posiekane orzechy włoskie, posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać miąższ z pomidorów doprawić cukrem, pieprzem oraz solą do smaku.
Dodać majonez połączony ze śmietaną ( gęstą), ponownie wymieszać.
Takim farszem napełniać wydrążone pomidory.
Na górę farszu ułożyć kapelusik czyli ścięte góry pomidorów.
Z pomidorów łyżeczką wydrążyć ostrożnie miąższ, uważając aby nie uszkodzić pomidorów. Obraną marchewkę zetrzeć na średniej grubości tarce, dodać pokrojony drobniutko czosnek, posiekane orzechy włoskie, posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać miąższ z pomidorów doprawić cukrem, pieprzem oraz solą do smaku.
Dodać majonez połączony ze śmietaną ( gęstą), ponownie wymieszać.
Takim farszem napełniać wydrążone pomidory.
Na górę farszu ułożyć kapelusik czyli ścięte góry pomidorów.
Justi2401
BozenaMatuszczyk
Dziękuję.;)
gusia1000