wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Faszerowane pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie które można podać jako przystawkę, dodatek do dania głównego lub lekką przekąskę

Faszerowane pomidory Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faszerowane pomidory

 

  • 4 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek
  • 2 bułki kajzerki
  • garść ziół: pietruszka, mięta, bazylia
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane pomidory
Pomidorom odkroić wierzchy i wydrążyć w środku, posolić. Zrobić nadzienie: pokroić drobno cebulę i czosnek, oliwki posiekać – wszystko podsmażyć na oliwie aż cebula będzie miękka i zarumieniona. Odstawić. Kajzerki porwać na kawałki i rozdrobnić w melakserze na okruszki – wymieszać z cebulą tak, żeby bułka wchłonęła wszystkie aromaty z patelni. Dodać posiekane zioła i doprawić solą i pieprzem. Z połówek pomidora odlać nagromadzone soki, włożyć nadzienie i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Podlać oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Faszerowane pomidory
Farsz do pomidorów- bułka z przesmażoną cebulką i oliwkami plus zioła
Faszerowane pomidory
Pomidory z farszem przed wylądowaniem w piekarniku
Faszerowane pomidory
Zapieczone faszerowane pomidory tuż po wyjęciu z piekarnika

Tagi:

zioła