eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziemniaki Eli faszerowane pomidorami i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ugotowane i wydrążone duże ziemniaki faszerowane pomidorami,fetą i szczypiorkiem,zapiekane na grillu.

Ziemniaki Eli faszerowane pomidorami i fetą

Składniki:

Ziemniaki Eli faszerowane pomidorami i fetą

ziemniaki

farsz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Eli faszerowane pomidorami i fetą

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki Eli faszerowane pomidorami i fetą
Z ugotowanych ziemniaków wydrążyć miąższ.

Ziemniaki ze skórką dokładnie umyć i gotować do miękkości. Miękkie ziemniaki wyjąć z wrzątku i zalać zimną wodą na 15 minut. Wyjąć ziemniaki z wody i obrać ze skórki. Z ziemniaków wydrążyć miąższ.

przygotowanie farszu

Ziemniaki Eli faszerowane pomidorami i fetą
Z pomidorów zdjąć skórkę i przekroić je na ćwiartki,usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę.

Pomidory umyć. Skórkę z góry pomidorów naciąć na krzyż i zalać je wrzątkiem na 3 minuty. Odlać wrzątek i zalać pomidory zimną wodą. Z pomidorów zdjąć skórkę i przekroić je na ćwiartki. Z pomidorów usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Ziemniaki Eli faszerowane pomidorami i fetą
Fetę wyjąć z opakowania i odsączyć. Pokroić fetę w kostkę.

Fetę wyjąć z opakowania i odsączyć. Pokroić fetę w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Ziemniaki Eli faszerowane pomidorami i fetą
Zieloną cebulkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

Zieloną cebulkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

faszerowanie ziemniaków

Ziemniaki Eli faszerowane pomidorami i fetą
Farsz nałożyć do ziemniaków i ułożyć na tackach do grillowania.

Do miski włożyć pomidory,fetę,zieloną cebulkę,doprawić do smaku solą,pieprzem i wymieszać. Farsz nałożyć do ziemniaków i ułożyć na tackach do grillowania. Grillować aż ziemniaki się przyrumienią i ser się lekko rozpuści.