reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Faszerowane udka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapomniałam kupić skrzydełka na zupę i tak powstał ten przepis:)

Faszerowane udka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faszerowane udka

 

  • całe udka - ilość potrzebna do nakarmienia rodzinki

 

  • cienkie kiełbaski lub parówki

 

  • mały por- biała część

 

  • mała marchewka

 

  • płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej

 

  • płaska łyżeczka soli

 

  • płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka lub gyrosa

 

 

  • 2 -3 łyżki oleju

 

  • łyżeczka świeżego tymianku

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka
Udka dzielimy na podudzie i udziec.Luzujemy z kości, ale tak by podudzie było całe i uważamy by nie uszkodzić kości. Udźce rozbijemy przez folię Przygotowujemy marynatę do kurczaka- mieszamy olej z przyprawami, smarujemy kurczaka z obu stron. Pora myjemy i kroimy na pół talarki, marchewkę trzemy na dużych oczkach - mieszamy i rozkładamy na udźcach, układamy kiełbaskę- zwijamy w roladkę, spinamy szpikulcami. Do podudzia wkładamy kiełbaski a resztę wolnej przestrzenie zapychamy porem z marchewką. Mięso wkładamy do naczynia w którym będzie się piekło i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podlewamy 1/3 szklanki wody i pieczemy przykryte, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Później ściągamy przykrywkę, polewamy sosem, który nam sie wytworzył i dopiekamy jeszcze aż się zrumieni około 25-30 minut.
Faszerowane udka
Etap 1Mięso wkładamy do naczynia w którym będzie się piekło i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.