madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Faszerowane ziemniaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyśmienite jako dodatek do obiadu ale także jako kolacja czy przekąska na przyjęciu. Zaletą jest to że ziemniaki są tanie więc może je zrobić każdy a smakują wybornie.

Faszerowane ziemniaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane ziemniaki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli przez około 20 minut. Po tym czasie lekko studzimy i przekrawamy na pół i wydrążamy zostawiając ścianki. Ścinamy spody tak aby ziemniaki stały i układamy je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Wydrążony miąższ miksujemy z dodatkiem śmietany. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę następnie szklimy na oleju i dodajemy pokrojoną w szynkę kostkę i smażymy. Całość mieszamy z ziemniaczana masą , dodajemy poszatkowany szczypiorek i doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Ja podaję np. z dodatkiem ogórków w curry.
Faszerowane ziemniaki
Podgotowane ziemniaki wydrążamy i układamy w naczyniu
Faszerowane ziemniaki
Cebulę czosnek i pokrojoną szynkę podsmażamy
Faszerowane ziemniaki
Mieszamy składniki farszu i doprawiamy do smaku
Faszerowane ziemniaki
Gotowym farszem napełniamy wydrążone ziemniaki