Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane białą kiełbasą
Biała kiełbasę wycisnąć z flaka do miseczki , dodać 2 łyżki wody , łyżkę oleju , szczyptę majeranku i mielonego pieprzu).Masę kiełbasianą dobrze wyrobić. Ziemniaki obrać . Umyć . Wydrążyć łyżeczką ( to co wydrążymy odłożyć - przyda się do sosu z zupy ) środki tak by powstały ,, łódeczki". W puste miejsca włożyć farsz . W garnku o grubym dnie ( ja użyłam patelni Delimano Dry Cooker ) podgrzać resztę oleju i zeszklić na nim szalotki. Dorzucić połowę wydrążonych z ziemniaków kawałków i chwilę smażyć .Wrzucić listek laurowy. Ułożyć faszerowane ziemniaki . Podlać bulionem warzywnym i dusić na małym gazie 30 minut. Płyn powinien odparować o połowę. Dodać masło. Dolać śmietankę . Dusić jeszcze 5 minut. Doprawić sos maggi
* Połowę wydrążonych kawałków ziemniaków ugotowałam na wywarze z obgotowywania drugiej białej kiełbasy ( w szklance wody) -razem z kawałkiem pora i listkiem laurowym. Kiełbasę po wyjęciu ostudziłam i zostawiłam na kolację , a zupę zmiksowałam dodając śmietanki .Doprawiłam i podałam do popicia.
* Połowę wydrążonych kawałków ziemniaków ugotowałam na wywarze z obgotowywania drugiej białej kiełbasy ( w szklance wody) -razem z kawałkiem pora i listkiem laurowym. Kiełbasę po wyjęciu ostudziłam i zostawiłam na kolację , a zupę zmiksowałam dodając śmietanki .Doprawiłam i podałam do popicia.
mysza75