SUPERPRZEPIS

Ziemniaki faszerowane białą kiełbasą

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Ziemniaki faszerowane białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam faszerowane ziemniaki. Jak już pewnie zauważyliście mam już kilka wersji tego dania .

Składniki:

Ziemniaki faszerowane białą kiełbasą

 

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 biała kiełbasa surowa
  • 3 średnia cebulki szalotki ( lub zwykłe cebulki )
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • przyprawa do zup i sosów ( Maggi w płynie)
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego ( może być z kostki)

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane białą kiełbasą
Biała kiełbasę wycisnąć z flaka do miseczki , dodać 2 łyżki wody , łyżkę oleju , szczyptę majeranku i mielonego pieprzu).Masę kiełbasianą dobrze wyrobić. Ziemniaki obrać . Umyć . Wydrążyć łyżeczką ( to co wydrążymy odłożyć - przyda się do sosu z zupy ) środki tak by powstały ,, łódeczki". W puste miejsca włożyć farsz . W garnku o grubym dnie ( ja użyłam patelni Delimano Dry Cooker ) podgrzać resztę oleju i zeszklić na nim szalotki. Dorzucić połowę wydrążonych z ziemniaków kawałków i chwilę smażyć .Wrzucić listek laurowy. Ułożyć faszerowane ziemniaki . Podlać bulionem warzywnym i dusić na małym gazie 30 minut. Płyn powinien odparować o połowę. Dodać masło. Dolać śmietankę . Dusić jeszcze 5 minut. Doprawić sos maggi



 * Połowę wydrążonych kawałków ziemniaków ugotowałam na wywarze z obgotowywania drugiej białej kiełbasy ( w szklance wody) -razem z kawałkiem pora i listkiem laurowym. Kiełbasę po wyjęciu ostudziłam i zostawiłam na kolację , a zupę zmiksowałam dodając śmietanki .Doprawiłam i podałam do popicia.  
Ziemniaki faszerowane białą kiełbasą
Ziemniaki obrać i umyć a następnie wydrążyć
Ziemniaki faszerowane białą kiełbasą
Farsz to masa mięsna wyciśnięta z białej kiełbasy doprawiona do smaku
Ziemniaki faszerowane białą kiełbasą
Wydrążone ziemniaki napełnić masą mięsną ( farsz z białej kiełbasy)
Ziemniaki faszerowane białą kiełbasą
Ziemniaki z farszem ułożyc na zeszklonych szalotkach i kawałkach wydrążonych ziemniaków-podlać wywarem i dusić