dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Faszerowane bakłażany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym i cebulą z dodatkiem brązowego ryżu. Zapiekane z żółtym serem.

Faszerowane bakłażany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane bakłażany

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane bakłażany
Warzywa dokładnie myjemy. Bakłażany dzielimy na pół. Wydrążamy środek i skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa solimy. Cebulę siekamy i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, oraz ugotowany w osolonej wodzie ryż. Dodajemy jajko i doprawiamy do smaku. Zagniatamy masę. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Warzywa skrapiamy oliwą i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Faszerowane bakłażany
Bakłażany myjemy, dzielimy na pół i wydrążamy środek.
Faszerowane bakłażany
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy.
Faszerowane bakłażany
Przesmażoną cebule łączymy z mięsem i ryżem.
Faszerowane bakłażany
Farszem napełniamy bakłażany i zapiekamy.