Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z żółtek, masła, śmietany, cukru i mąki zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części, rozwałkować, pokroić w paski szerokości 3 cm

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 6 żółtek,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 kieliszek wódki,
  • ¼ szklanki cukru.
  • Do smażenia:
  • smalec,
  • 1 kieliszek spirytusu.
  • Do posypania: cukier puder.

Sposób przygotowania:

Faworki
Z żółtek, masła, śmietany, cukru i mąki zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części, rozwałkować, pokroić w paski szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta, aby utworzył węzeł.

Faworki przykryć ściereczką, by nie wyschły przed smażeniem.

W rondlu rozgrzać smalec. Można dodać kieliszek spirytusu (by ciasto nie chłonęło tłuszcz).

Na smalcu z dodatkiem spirytusu smażyć faworki po obu stronach do uzyskania złotego koloru.

Usmażone faworki osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust