jadzia

jadzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Faworki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wszystkie składniki zarobic i gotowe odstawic na 1 godz.do lodowki Już zrobine faworki smazyc.Gotowe posypac pudrem.

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 4 do 5 żołtek
  • 1/2szkl.śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 szkl.maka( ile zabierze)
  • szczypta soli
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 1/2 litra oleju do smarzenia

Sposób przygotowania:

Faworki
z podanych składnikow zarabiamy ciasto.Maki podsypujemy tyle i zabierze aby wyszlo elastyczne ciasto .Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na okres co najmnie 1 godz.Następnie rozwałkujemy na grubosc do 2/ 3 milimetra i kroimy faworki.Smarzymy na oleju na jasno słomkowy kolor. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.