iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Faworki:)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis jest z takiego wyrywanego kalendarza z przed kilku lat i wreszcie się doczekał premiery, nie były twarde i chrupiące, ale smaczne.

Faworki:) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faworki:)

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • kwaśna śmietana
  • 1 cukier waniliowy
  • do smażenia olej
  • do posypania cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Faworki:)
Bardzo zimne masło posiekać z cukrem waniliowym i przesianą mąką, dolać spirytus i śmietanę w takiej ilości, aby dało się zagnieść zwarte ciasto jak na makaron ( moja śmietana była bardzo gęsta i nie dodałam nawet 1/2 szklanki). Ciasto ubijać kilka minut wałkiem, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około 2 godz, ale ponoć im dłużej tym lepiej. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, pociąć w rąby i zwinąć jak tradycyjne faworki, smażyć w gorącym i głębokim tłuszczu. Rumiane faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Faworki:)
Faworki smażyć w gorącym i głębokim tłuszczu na złoty kolor

Tagi:

faworki chrust