MamaZuzi

MamaZuzi

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre kruche ciasteczka

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3 żółtka, 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Faworki
Wszystko razem ugniatamy na stolnicy, aż pokażą się pęcherzyki. Ciasto musi wyjść twarde. Następnie odcinamy kawałek ciasta i rozwałkuwujemy na grubość ok 3 cm. Nożem odcinamy paseczki a w każdy taki paseczek nacinamy na środku. Następnie przekładamy jedną stronę paska przez dziurkę. Tak zrobione faworki smażymy na głębokim oleju.