makarena1011

makarena1011

Szef Kuchni
[Przepisów: 104]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faworki nie tylko na tłusty czwartek.

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 30 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać jajko, żółtka, spirytus i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić w paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 8 cm, w środku paska zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec paska. Smażyć w dużej ilości oleju . Usmażone posypać cukrem pudrem