sabina123

sabina123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak zawsze dobre na tłusty czwartek

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 30dag mąki
  • 5łyżek kwaśnej śmietany
  • 4żółtka
  • 1 jajko
  • łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Faworki
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki , wyrobić ciasto , rozwałkować jak najcieniej na stolnicy oprószonej mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 12-15 cm , naciąć wzdłuż każdy środek wykrojonego paska na długości 5 cm, przewinąć przez nacięcie koniec paska. W głębokim naczyniu rozgrzać tłuszcz , smażyć faworki z obu stron , zrumienione układać na bibułce , żeby ociekł tłuszcz. Posypać cukrem pudrem