katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i chrupiące .....

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • mąka ok3 szklanki
  • żółtka 7 szt
  • masło 2 łyżki
  • kwaśna śmietana 1/2 szklanki
  • alkohol 2 łyżki
  • olej
  • sól
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Faworki
Do mąki dodajemy żółtka i masło pokrojone na wiórki, śmietanę, spirytus i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na 3-4 części i cienko rozwałkowujemy. Kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. Na środku każdego kawałka robimy ok. 1,5 cm nacięcie i przewlekamy przez nie koniec ciasta.Przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju po kilkanaście sekund. Nadmiar tłuszczu osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust