Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Osączyc i posypac sukrem pudrem

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • torebka cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • można dodać troszke octu.
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść. Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2-3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska. Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto.