angelusia

angelusia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Faworki 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Znakomite na Tłusty Czwartek

Faworki 3

Składniki:

Faworki 3

 

  • 25 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki masła
  • łyżka spirytusu
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki 3
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej masło. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka, spirytus, sól i śmietanę. Wyrabiamy. Uderzamy wałkiem w ciasto energicznie. Rozwałkowujemy. Wycinamy radełkiem, bądź nożem paski i formujemy faworki. Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osuszamy na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu obficie posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust