Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Faworki babuni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre. Polecam na tłusty czwartek.

Faworki babuni

Składniki:

Faworki babuni

 

  • 25 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżeczka spirytusu

Sposób przygotowania:

Faworki babuni
Z mąki, żółtek śmietany, posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść twarde ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Radełkiem wykrawać paski długości około 10 cm. Środek naciąć wzdłuż na 2-3 cm. Przez szparkę przewlec jeden koniec paska, uformować ciastko. Faworki wkładać do wrzącego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.Osaczyć. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Tagi:

faworki chrust