BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Faworki, czyli chrust

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne chrupiące i łatwe w przygotowaniu faworki. Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej babci.

Faworki, czyli chrust Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faworki, czyli chrust

 

  • mąka pszenna 2 szklanki,
  • jajka 2 szt,
  • śmietana 18 proc 1/2 kubka,
  • masło 1/4 kostki,
  • ocet 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyzeczki,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki, czyli chrust
Składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć ciasto na stół i zbijać wałkiem ok. 15 minut. Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać - dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Ciasto podzielić na porcje rozwałkować cieniutko podsypując lekko mąką. Bierzemy jedną część ciasta, a pozostałe przykryć ściereczką, żeby nie obsychały.

Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty długości ok. 8 -10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.

Gotowe posypać obficie cukrem pudrem.
Faworki,czyli chrust
Gotowe faworki dane do przestygnięcia i odsączenia oleju.