Sposób przygotowania:
Faworki, czyli chrust
Składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć ciasto na stół i zbijać wałkiem ok. 15 minut. Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać - dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite i elastyczne.
Ciasto podzielić na porcje rozwałkować cieniutko podsypując lekko mąką. Bierzemy jedną część ciasta, a pozostałe przykryć ściereczką, żeby nie obsychały.
Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty długości ok. 8 -10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.
Gotowe posypać obficie cukrem pudrem.
Ciasto podzielić na porcje rozwałkować cieniutko podsypując lekko mąką. Bierzemy jedną część ciasta, a pozostałe przykryć ściereczką, żeby nie obsychały.
Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty długości ok. 8 -10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.
Gotowe posypać obficie cukrem pudrem.
gusia1000