Sposób przygotowania:
Faworki jagienki
Mąkę przesiać i dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto starannie wyrobić, jeśli ciasto mocno będzie kleić do rąk, można dosypać mąki. Cała tajemnica wyśmienitych faworków tkwi w wybijaniu wałkiem wyrobionego uprzednio ciasta. Przez czas nie krótszy niż 15 minut, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Dobrze wybite ciasto wałkować na cieniutkie placki partiami, żeby nie wysychało. Rozwałkowany placek kroić radełkiem na paski szerokości około 3 cm i długości około 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na przestrzeni około 5 cm i przewinąć. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Gdy wrzucony na tłuszcz plasterek ziemniaka szybko się zarumieni to wtedy możemy smażyć faworki. Wkładać je partiami i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem. Po usmażeniu wyjmować faworki na ręczniki papierowe, aby obciekły i układać warstwami na talerzu posypując przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.